Szentjánosbogarak

Híres, sokak által mégsem ismert különleges bogarak. Több mint 2000 fajt számláló csoport, melyek tagjai a trópusoktól kezdve a mediterrán területeken át, a hazai éghajlaton is előfordulnak. Nálunk talán a legismertebb a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca). A nemzettség tagjai mind képesek fény kibocsátására.

A hímek és a nőstények jelentősen különböznek egymástól, nem lehet őket összetéveszteni.

Míg a hímek két pár szárnnyal rendelkeznek, s képesek repülni, a nőstények szárnya csökevényes, vagy hiányzik, a potroh szelvényezettsége szembetűnő, lárvához hasonlítanak.

Az ilyen differenciát, - mikor a két nem ennyire eltérő – ivari dimorfizmusnak nevezzük.

Meleg nyári estéken, nedves réteken, erdőkben megfigyelhetjük a fű fölött keringő, s a fűben felvillanó morzejeleket. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt. A fényjelzéseknek kommunikációs szerepe van, a nőstények így jelzik hollétüket a hímek számára. A világítás a fajra jellemző. Minden faj más-más kódrendszert használ, a villogás szaggatottsága, hossza faji bélyeg.

Ha egy élőhelyen több szentjánosbogár faj is előfordul, ott a nőstények csak a számukra „érthető” szignálra válaszolnak. A hímek számára a fény ereje is nagyon fontos információ, melynek jobb láthatósága érdekében a nőstények potrohukat még meg is emelik. Ezek a kódolt üzenetek nagyon fontosak a szaporodási időszakban, figyelembe véve annak rövid, akár csupán 2 hetes időtartamát.

 

De mi világít?

Régebben azt hitték, hogy a világítást foszforvegyületek okozzák. Ma már tudjuk, hogy az előidézője nem foszfor, hanem a luciferin nevű anyag. A fény előállítása kémiai úton megy végbe. A jelenséghez víz, oxigén és a már említett luciferin szükséges, a reakciót pedig a luciferáz nevű enzim indítja be. A jelenség csupán oxigén jelenlétében zajlik, annak hiányában a világítás megszakad. Az oxigén a bogár légzőrendszerében lévő légcsöveken jut a fénysejtekhez, nyugalmi állapotban, - ha nem jut oda elég oxigén – a „rendszer” kikapcsol. A fényerősség növelése érdekében a világító sejtek ráadásul egy zsírsejtekkel körülvett rétegben vannak, s ezek, apró fényszóróként működnek. A luciferin egy olyan szerves vegyület, mely a fénykibocsátó állatokban megtalálható. A kibocsátás azonban nem csupán a szentjánosbogarakra jellemző. Nagyon sok mélytengeri, az örök sötétség birodalmában élő állat is képes rá, a csalánozóktól, a puhatestűeken át, egészen a halakig. A jelenséget biolumineszcenciának nevezzük.

No de Lucifer?!

A Lucifer szó jelentése: fényhozó, ami a lux, lucis (fény) és a fero (hozni) szavakból származik. Lucifer főangyal volt, de kitaszították a mennyből, s kegyvesztett lett, mert fellázadt Isten ellen.

Szent János a névadó

Miért nevezték el a bogarakat szent Jánosról? Szent János anyja Erzsébet volt, így anyai ágon Jézus rokona. Puritán, egyszerű életet élt, az embereknek Krisztus eljövetelét jövendölte és bűnbánatot hirdetett. Tőle ered a keresztelés művelete, a Jordán folyó vizében keresztelte meg az embereket, köztük Jézust is. Később Heródes aljas cselszövéseknek betudhatóan lefejeztette. Születésnapja június 24, mely általában a szentjánosbogarak rajzási időpontja.

A bogarak élete

Életmódjukat tekintve a legtöbb faj kifejlett állapotában – rövid élete során – nem, vagy csupán virágport eszik. A lárvák, melyek a nőstényekhez hasonlítanak, falánk ragadozók, elsősorban csigákat, vagy más rovar lárváit fogyasztják a kifejlődés három éve alatt.

A fény kibocsátása a lárvákra is jellemző, sőt a bábokra, valamint a petékre is. A környezetszennyezés, az intenzív talajművelés, a fokozott vegyszerhasználat az utóbbi években erősen negatívan befolyásolta a szentjánosbogarak elterjedését. Sok helyről eltűntek, vagy a még megmaradt állományuk száma jelentősen csökkent.

Nem szentjánosbogár!

Fényes, fémesen ragyogó színe miatt sokan hiszik a csalánlevél bogárról, hogy szentjánosbogarat látnak. Erdőszéleken, párás, nedves helyeken gyakran találkozhatunk vele.

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a ROVAROK menűbe