Készítsünk madárfürdőt!


Nem csupán a vízi madarak, hanem majdnem minden madár szeret fürödni.

A fürdés letisztítja a tollakra rakódott port, szennyeződéseket, élősködőket, megkönnyíti a tollászkodást és felfrissíti a bőrt.

Minden kertben vannak gerlék, feketerigók, verebek és apró énekesmadarak. Készítsünk számukra fürdőt, ami itatóként is szolgál, mely nem csupán hasznos, de dekoratív eleme is lesz kertünknek.


Madárfürdőnek kinevezhetünk egy régi virágcserép alátétet, vagy egy lapos tálat is. Arra figyeljünk, hogy átmérője legalább 40 centiméter legyen, így a feketerigó is elpancsolhat benne.

Ezt a virágtartót könnyedén alakítom át fürdőnek. A legfontosabb szempont, hogy ne legyen túl mély, hisz madaraink nem úszni, csupán megmártózni szeretnének.

Az aljába nagy kavicsokat rakok, melyekkel a stabilitást is megoldom. Túl mély vízbe a madarak nem mennek bele, ezért 5 - 7 centiméternél nagyobb vízmélységet ne készítsünk.

A félénkebb madarak számára egy vízből kinyúló faágat is belehelyezhetünk. Amennyiben elkészültünk, jöhet a víz.

 

 

 

 

 

 

              

 

Olyan helyre tegyük, ahol a madarak könnyen észrevehetik és megközelíthetik, ugyanakkor vigyázzunk, hogy macskák számára ne legyen hozzáférhető!

Mostantól nincs más dolgunk, csak naponta - akár többször is - öntsünk bele friss vizet, s kéthetente mossuk le az edényen keletkező algát!

Kertészeti áruházakban rengeteg típusból választhatunk, a kerámiától az öntöttvasig, a lábon állótól a felakaszthatóig, az egyszerű táltól, a giccses várkastélyig.

 

              

 

 

A madarak azonban nem csak nyáron és meleg időben fürdenek, hanem télen is. A fürdőt nyugodtan kint hagyhatjuk, csak gondoskodjunk róla, hogy fagyos időben naponta legalább egyszer távolítsuk el belőle a jeget, s öntsünk bele friss vizet!


Fürdeni nem csupán vízben szoktak a madarak, hanem porban is. A meleg, száraz por szinte sokkolja a parazitákat, s a fellazult tollazatból könnyebben hullnak ki. Porfürdőző madarakat sokszor láthatunk földutak keréknyomaiban, vagy parkok homokozóiban.

A régi falusi baromfiudvarokban a tyúkok - a napi rendszeres porfürdőzésükkel - mély gödröket vájtak a talajba.

 

 

 

 

Botanika Vissza a kezdőlapra          Termved Vissza a TERMÉSZETVÉDELEM menűbe