Lepkebarát kert


A lepkék mindenkit lenyűgöznek. Színesek, könnyedek, törékenyek, lágyan szállnak, vagy vadul cikáznak a levegőben. Sok fajuk a környezetszennyezés hatására erősen megritkult, ezért védelemre szorulnak.

A lepkekert készítése nem boszorkányság. Könnyen kezelhető növényeket válogatunk és ültetünk, s így olyan kertet alakítunk ki, mely nem csak a lepkéknek, de számunkra is élményt jelent.

Rengeteg kerti virág és cserje közül válogathatunk.

Célszerű ezt úgy végezni, hogy egész évben, de legalábbis hosszú ideig nyíló fajokat szerezzünk be, s így a kora tavaszi és a késő őszi látogatókra is gondolunk.

A legismertebb faj a nyári orgona. Ebből, az általánosan ismert lila színűn kívül, még fehér, bordó és rózsaszín virágzatúakat is választhatunk.

Évelő, fásodó szárú cserje, mely kora nyártól egészen késő őszig virágzik.

A bodza is remek növénye lehet a kertnek, krémfehér tányéralakú virágzatát nem csak a lepkék, hanem a csodaszép, fémeszöld színű virágbogarak is szívesen látogatják. Metszéssel kisebb fává is nevelhetjük. Amennyiben a virágzatot nem szedjük le bodzaszörp készítéséhez, akkor a beérő bogyók igazi csemegét jelentenek majd ősszel a kert madarainak.

A gyöngyvessző, vagy spírea hosszú, fehér fürtű, édes illatú virágainak sem tudnak majd ellenállni a lepkék.

Az egynyári, mindenki által büdöskének ismert bársonyvirágot mi is vethetjük, de virágpiacon palánta formájában is beszerezhetjük.

Narancssárga színben a leggyakoribb a sétányrózsa, melyet minden lepke nagyon szeret.

A hosszú pödörnyelvű, táplálkozáskor soha le nem szálló, kolibri módjára lebegő szenderek kedvencei a petúnia, az estike, valamint a derékmagasságúra is megnövő lángvirág.

Ha van a kertben pergola, vagy lugas, arra futtathatunk évelő loncot, melyet szintén kedvelnek a szenderek, s kellemes illatát mi is élvezhetjük.

Vetni célszerű az egy méternél is magasabbra növő lepkevirágot, mely a kék szín kivételével minden árnyalatban létezik.

A fészkesvirágzatúak közé tartozó kúpvirágot, kasvirágot, és kokárdavirágot is ültessük nyugodtan, ráadásul ezek évelő fajok.

Nem lesz sok gondunk a sásliliommal sem, melyet inkább nagyobb csoportokba rendezzünk.

A vöröshagyma a második évben teniszlabda nagyságú fehér gömbvirágzatot hoz, melyet nappal a csíkos virágcincérek lepnek el, este pedig a kisebb bagolylepkék, melyek közül néhány egészen reggelig ott marad.

A nagyvirágú lednek, a hajnalka és a szagosbükköny is kiváló, egy éves, gyorsan növő, látványos fajok, nevelésükhöz rács, vagy kerítés szükséges, amelyre fel tudnak kapaszkodni, futni.

Néhány tő levenduláért szintén hálásak lesznek, s a ruhaszekrényben történő molyriasztást is megoldjuk.

Az élénksárga, ernyős virágzatú cickafark kemény megszárítható virágzata is tetszeni fog a lepkéknek, s egyben remek leszállóhely is.

Margarétából a rövidszárútól, a majd méteres magasságúig bármelyiket választhatjuk.

A pozsgás levelű varjúháj önmagában is különleges. Világos hússzínű virágzata tele van nektárral.

Alakítsunk ki napos és árnyékosabb részeket, hisz növényeink sem egyforma igényűek. Nem árt, ha az éjjeli lepkefajok, mint a bagolylepkék, araszolók, szenderek számára búvóhely is van, ahová a nappali fény elől el tudnak húzódni, pihenni.

Természetesen egy ilyen kertet BIO üzemmódban kezelünk. Nem műtrágyázunk, vegyszerekkel nem permetezünk. A kártevők ellen használjunk természetes védelmet, mint a jól összeválogatott növényfajok, melyek védik egymást, mint a már említett büdöske, vagy a körömvirág, melyek távol tartják a kártevőket.

Ha permetezni szükséges, használjunk csalánlevélből készült oldatot, de legjobb, ha bevetjük a kártevők természetes ellenségeit, mint a kis pöttyös katicabogarat, vagy a fényre is gyakran repülő fátyolkát a levéltetvek ellen.

Az igazi lepkebarát kertben van mindig egy olyan folt, amely csak a természeté.

Itt hagyjuk nőni a fűféléket és a csalánt, melyek remek tápforrást biztosítanak a lepkék utódainak a következő generáció számára és a mi örömünkre.

Lepkék és kertek

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


Botanika Vissza a kezdőlapra          Termved Vissza a TERMÉSZETVÉDELEM menűbe